Sunt deja obisnuita ca dupa Craciun sa dau mai departe cadourile care nu-mi plac, sau sa le schimb in magazinele din care au fost cumparate, si nu cred ca sunt singura in asta. Anul asta am fost placut surprinsa cand mama prietenului meu, dupa 4 ani in care singurele cadouri din partea ei au diverse sume de bani din care sa-mi cumpar eu ce vreau ca ea “nu-mi cunoaste gusturile”, a reusit performanta de a-mi cumpara ceva efectiv, si nu orice, ci cateva pungi pline cu haine din Koton.

Ok, toate bune si frumoase, pana cand le-am desfacut si am vazut ca majoritatea nu mi se potrivesc ca masura, plus ca nu erau deloc pe gustul meu. Cred ca efectiv s-a dus in magazin si a luat de pe umerase ce ii pica in mana :)) Dupa Craciun, m-am dus in magazinul Koton din Afi Palace Ploiesti sa ma uit cu ce as putea sa schimb acele obiecte. M-am tot invartit pe acolo, am cautat, probat, nimic nu prea imi suradea, dar intr-un final ramasesem hotarata pentru 3 produse, iar restul sumei speram sa mi-o ramburseze. Tot optimismul meu s-a evaporat la casa unde am aflat ca nu pot schimba obiectele decat in magazinul Koton din Maritimo Constanta, de unde au fost achizitionate. Pe bune?! Adica esti ditamai lantul de magazine, prezent in majoritatea centrelor comerciale, si trebuie sa merg 200 de km ca sa schimb ceva? In toate magazinele serioase poti face retururi indiferent din ce magazin din tara le-ai cumparat, ba chiar in cadrul lantului Inditex poti returna cumparaturile din UE sau cele facute online, iar banii ti se ramburseaza.

Managera magazinului, vizibil sictirita, m-a pus sa scriu o reclamatie pe o coala, pe care chipurile o s-o trimita in Turcia!!! pentru a fi analizata, si abia apoi se va hotari daca exista posibilitatea de a-mi returna banii… Penibilitate maxima, chiar si un copil ar fi venit cu o vrajeala mai plauzibila :)) Am acceptat sa scriu reclamatia respectiva, iar managera incepe sa-mi dicteze ce sa scriu. Dar stai! Scriu in romana o reclamatie care va fi trimisa in Turcia?! Pai stai, cucoana, uite, stiu turca, scriu in turceste atunci, doar cum o s-o analizeze aia in romana?! Ah, nu, scrieti asa, ca eu o trimit intai la Bucuresti, si apoi in Turcia :)) Am scris ce-a vrut duduia, ba chiar incerca sa-mi dicteze codurile produselor gresit, nu mi-a dat niciun numar de inregistrare, termen de solutionare, nada! Sau hiçbir şey pe turceste :))

Si mai indarjita in a recupera banii, am facut o reclamatie la ANPC. Foarte promti, chiar la 24 de ore de la sesizare, am primit raspunsul conform caruia ma pot duce la magazinul din Afi Palace Ploiesti sa schimb produsele cu orice vreau. Desi cererea mea clara era sa returnez produsele in favoarea banilor. Dezamagita, singura solutie la care m-am putut gandi a fost sa caut Koton pe Facebook si sa le scriu direct acolo. Am gasit pagina, cea oficiala din Turcia, pentru tara noastra nici vorba. Ultima postare era una random anul trecut, deci sperantele mele erau nule. Le scriu totusi patania in detaliu, oricum mare lucru nu-mi ramasese. Suma nu era de neglijat, undeva peste 1300 de lei… Sincer, niciodata nu as lasa o astfel de suma intr-un magazin din categoria Koton… Mai bine ii cheltui in Zara, calitate relativ mai buna, dar croieli misto, materiale bune (poti gasi poplin, casmir, matase, paltoane fine din lana), ca sa nu mai spus ca un ochi avizat poate incropi o garderoba timeless on a budget din Zara.

Insa, povestea mea are happy end, unul care m-a impresionat :)) La doua zile dupa ce le-am scris celor de la Koton pe Facebook, intr-o turca destul de precara, presarata cu multe interjectii, am primit raspuns din partea lor – ca imi confirma realitatea intamplarilor, si ca sunt asteptata in magazinul Koton din Afi Ploiesti pentru a returna produsele. In sfarsit, aveam parte de o victorie dulce. Dar ma intreb, daca patea asta cineva care nu are un magazin in localitate, sau care nu stie turca, sau care nu e la curent cu drepturile sale in calitate de consumator? Era presat sa isi cumpere lucruri inutile, pentru ca nah, banii erau dati si nu se mai intorceau.

Va sfatuiesc ca atunci cand va faceti cumparaturile in diverse magazine unde nu e clar sistemul de retur, sa nu cumparati cadouri, sau produse de care nu sunteti hotarati. Cumparati responsabil, si nu va lasati presati si intimidati pe banii vostri!